NÅ TENNES TUSEN JULELYS . . .

Nå tennes tusen julelys. . . La oss inderlig håpe det stopper der – og ikke tar fyr i hus og hytte også.

– Hver fjerde brann i Norge skyldes åpen ild. Ikke få branner skyldes stearinlys som glemmes, sier trioen vi treffer på brannstasjonen på Stemhei i Vennesla.

Brannvesenet vil helst unngå å slukke branner, de ønsker å forebygge dem. Geir Beurling, Helena Andersson og Terje Mathisen ber derfor folk om å være aktsomme og varsomme – spesielt nå i jula. De minner om at de fleste boligbrannene i Norge, skjer i desember og januar.

– Vi skal ikke ta kosen fra folk. Jula er innetid, med varme i peisen, god mat på bordet og levende lys. Likevel er det noen ting alle bør tenke på, slik at vi slipper å oppleve katastrofale branner, sier trioen.

Før Julegada har Kristiansandregionen brann og redning (KBR) selvsagt vært inne og kvalitetssikret arrangementet vårt i Vennesla. De har sett på hvor de kan kjøre brannbil, hvordan folk kan evakueres, om strømledningene er i orden og mye mer. Brannvesenets faglige innspill er viktige for å gjøre Julegada i Vennesla så trygg og sikker og god som den faktisk er.

Men hjemme hos deg er også brannforebygging viktig, og det aller viktigste er røykvarsleren.

– Den hindrer ikke brann, men den varsler deg tidsnok til at du kan komme ut. De fleste branner sprer seg så raskt at mennesker må komme seg ut lenge før brannvesenet rekker fram, sier Terje Mathisen.

I jula er minst ni brannkonstabler på vakt i Kristiansand til enhver tid. De skal kunne rykke ut i løpet av ett minutt fra brannstasjonen. I Vennesla, Søgne og Lillesand har mannskapene hjemmevakt og bruker litt lengre tid på å rykke ut når alarmen går.

Visste du at flere av dem som dør i brann, har gått inn igjen for å hente noe. Der møter de røyken og den er livsfarlig.

Røykvarslerdagen er 1. desember hvert år. Hvis du glemte den, kan du lese dette:

• Sørg for å ha et tilstrekkelig antall fungerende røykvarslere, minst én i hver etasje.

• Test røykvarslerne jevnlig med testknappen og bytt batteri ved behov.

• Rengjør røykvarslerne årlig og skift ut røykvarslerne hvert 10. år.

Andre viktige råd er disse:

• Vær alltid til stede når du lager mat og monter komfyrvakt.

• Gjør deg kjent med rømningsveiene fra hver etasje i boligen din og hold de ryddige.

• Alle boliger skal ha slokkeutstyr, gjerne lett tilgjengelig i hver etasje.

• Ikke bruk skjøteledninger til varmeovner eller annet utstyr som bruker mye strøm.

Mellom 30 og 40 mennesker dør i branner hvert år. Mange kunne vært unngått. Det er derfor vi vil minne om hvor viktig forebyggende tiltak og kloke valg er. Ikke utsett deg og dine for unødvendig fare, sier Helena Andersson.

For eksempel bør man ikke bruke området rundt komfyren som oppbevaringsplass, mange branner starter på komfyren.

Brannvesenet håper på ei rolig og stille jul. Ei og annen feilmelding kommer nok, men alle håper den store brannen kan unngås.

– Flest som dør i branner er mennesker som er sårbare fra før. Det er eldre mennesker, eller mennesker med psykisk lidelse og rusproblematikk. Derfor har vi et tett samarbeid vi kaller Trygg Hjemme hvor vi i brannvesenet jobber tett sammen med de ansatte i pleie- og omsorg i kommunene. Her i Vennesla har vi hjulpet hverandre mange ganger – og vi har fått tips om virkelig store brannfeller, heldigvis tidsnok til å forebygge, sier Geir Beurling og Terje Mathisen.

Det finnes ei egen nettside som heter branntips.no der du kan melde fra hvis du er bekymret for din egen eller andres brannsikkerhet, eller ønsker å melde fra om et brannfarlig forhold.

Brannvesenets oppfordring er klar: La oss sammen unngå at branner oppstår. Da kan vi redde liv!