JULEMARKEDENE KOM I SENMIDDELALDEREN

Ingen vet vel hvor det aller første julemarkedet startet. Det kan ha begynt med bønder som kom til byen for å selge mat, eller en prest som ville lage litt stas på Torvet utenfor kirken.

I alle fall startet tradisjonen i de tysktalende delene av Europa. Allerede på 1290-tallet skal det ha vært desembermarked i Wien i Østerrike. I Tyskland heter mange av markedene «Christkindlmarkt», og det handler om å vente på Kristusbarnet. Svært mange julemarkeder foregår i tett tilknytning til en kirke på byens torv.

Venneslapolitikerne bestemte seg for å starte Julegada etter et besøk i Dresden. Markedet i Dresden regnes som et av verdens eldste ordentlige julemarked, slik vi kjenner tradisjonen i dag. Det ble holdt første gang i 1434.

Hvert år besøkes de drøyt 60 bodene i Dresden av mellom 1,5 og to millioner mennesker. I Vennesla har vi flere boder og cirka 50.000 besøkende.

Det er i Tyskland og Østerrike det er flest julemarkedet, men tradisjonen har spredd seg til hele Europa. Tyske utvandrere har også tatt med seg tradisjonen til USA. I Norge er det nå over 200 små og litt større julemarkeder. Trondheims er det mest kjente, og startet i 2003.

Vennesla begynte i 2018 og er allerede blitt Norges største. Det er snart det mest berømte også.

Et tradisjonelt julemarked handler om salg av mat og drikke og sesongbetonte varer fra åpne boder, sammen med sang og dans. På plass må også julekrybbe være. I Vennesla har vi forresten en hel stall.