ERIK ALFRED OG OPPFINNELSENE

Han må være Sørlandets mest kreative og lekende innbygger. Erik Alfred tar med seg flere kule oppfinnelser til Julegada i Vennesla.

– Jeg gleder meg allerede. Vennesla er jo så spennende. Hjemme på Feda bodde Torgeir, og han var verksmester på Hunsfos. Han lærte oss om alt det spennende på fabrikkene i Vennesla.

For en gutt med oppfinner-blod i årene, kan historiene om alle tannhjulene og valsene og tromlene og hydraulikken og olja og vinsjene ha gjort inntrykk. Litt Vennesla-inspirasjon altså.

Julegada passer perfekt for Erik Alfred, synes han. Han har kun hørt om det som skjer før jul i Vennesla, og han ble glad da invitasjonen kom. – Mennesker som møtes. Det sosiale. Familiekos. Barn og voksne som har det fint sammen. Det lekende og kreative. Midt i blinken for meg, sier han.

KAFFETRAKTOR På åpningsdagen kommer Erik Alfred til Graslia med flere oppfinnelser, og barn og unge (voksne også) kommer til å få det kjempemoro sammen med han. – Jeg blir nok i Julegada flere dager, sier Erik Alfred.

Han har ferdig en koronaskytemaskin som han tar med til Vennesla. Det handler om en haug med korona-virus som flyr rundt i en mekanisk innretning og som du kan skyte ned med armbrøst. Blyanter brukes som ammunisjon.

Og så tar han med seg dampkaffetraktoren. Det er egentlig en kaffetrakter på damp. Men den kan kjøre rundt og er bygget på en tohjulstraktor. Derfor kaffetraktor. – Vi finner sikkert på noe mer, sier Erik Alfred Tesaker, som har fått oppfinnelser både fra morsog farssiden. Å gjøre drømmer til virkelighet ligger visst i slekta.

Siste nye er oppfinnerparken i Lyngdal, som ble kraftig utvidet i sommer. Den besøkes av over 1000 mennesker i uka når den er åpen.

LIGGER I SLEKTA – Hvordan ble du så kreativ og leken? – Født sånn eller blitt sånn. Jeg er født sånn, og jeg gjør det jeg har lyst til, ikke bare tenker på det. Min oldefar bygde snekkerfabrikk i fossen på Tesåk. Farfar bygde oppfinnerfabrikk med hjemmelagede maskiner av bukseseler, kjerrehjul og flydeler – og min mors onkel bygde hanskefabrikk i Lillesand, basert på ei gammel klesrulle.

Far til Erik Alfred dro til Amerika og gjorde det bra som håndverker. Der borte ble Erik Alfred født. Men i stedet for å bli «over there» dro han hjem og kjøpte bestefarens forfalne oppfinnerfabrikk på Gyland og startet Oppfinnerfabrikken.

Resten kan dere. TV-serie, folkevandringer til gården, parken i Lyngdal og stadig nye sprell og påfunn. Alt lages fra bunnen av. Også «husmannspalasset» hvor han og familien bor.

Erik Alfred ønsker å leke med barna og vise at drømmer kan bli virkelighet og at det er moro å skape ting sammen. Han følger drømmene.

– Jeg tok først elektro, så tømrer, så påbygg, deretter litt kunst og håndverk på Raulandsakademiet og deretter litt musikk og bygdeutviklingsstudier. Det kan i grunnen bare brukes til oppfinnelser, ler mannen som er blitt hele Norges oppfinner og som hele Sørlandet er så stolt av.