Boksuksessen i Vennesla

Bjarne Nordhagen og Jon Terje Ruenes har greid å skape en høykulturell litteratursuksess midt i Vennesla. Til Julegada kommer ingen ringere enn Maja Lunde og Håkon Opdal.

– Vi er veldig spente på denne kvelden. Ingen av dem har vært her før, og begge har jo spennende bok-utgivelser i høst å snakke om, sier Jon Terje Ruenes. Maja Lunde er en av Norges mestselgende forfattere. Bøkene hennes er oversatt til 40 språk og solgt i mer enn fire millioner eksemplarer. Hun er i høst ute med boka «Drømmen om et tre».

Den er en storslått avslutning på hennes store romanprosjekt om natur- og klimakrisen som start- et med den enormt mye omtalte «Bienes verden» fra 2015.

Håkon Opdal er nok mer kjent som Brann- og Startkeeper enn forfatter. Han debuterer med boka «Den ellevte mann» der han tenker høyt og lavt om å holde ballen ute av buret. Han har med seg Andre Waaler fra Strai, som også har skrevet og ment mye om fotball.

Selveste Dag Solstad kaller boka en «oppsiktsvekkende litterær debut, mens Erik Thorstvedt snakker om «den ultimate boka om livet og det å stå i mål».

JORUN STIANSEN OG SHOWMAKERS
Musikalsk er det også duket for en festaften for både eldre og yngre. Jorun Stiansen og Showmakers kommer.

For de som ikke er så bevandret i Vennesla og Sørlandets rockehis- torie; Showmakers er et legendarisk rockeband som far til Jorun var med på å starte på 60-tallet. Vi snakker noe av det mest populære som har eksistert innen rock på Sørlandet.

Populært er også Bøker, Mat & Prat blitt. Det var sogneprest Bjarne Nordhagen som tok initiativet til i 2012. Han spurte Venneslas lokale bokhandler Jon Terje Ruenes om ikke «de skulle finne på noe». De satte seg sammen med reklamemann Sven Kåre Hagen, som raskt minnet om viktigheten av mat og måltid. Dermed var konseptet skapt.

Bøker, Mat & Prat dreier seg ofte om et forfatterbesøk, prat med en lokal eller nasjonal størrelse, med matpause i midten. I Julegada blir det altså to forfattere, og det legges opp til fullt hus i PM5 på Hunsøya.

– Vi har fått et stort og fast publikum på de over ti årene vi har holdt på. Jeg tror det er fordi vi er tro mot konseptet. Etter hvert har vi også fått et godt navn og god kontakt i forlagene i Oslo. Det er blitt lett å skaffe gjester, sier Ruenes.

FULLE HUS – HVER GANG

Nesten 80 arrangementer er det blitt. Hver gang kommer mellom 300 og 400 mennesker fra langt utenfor Venneslas grenser. Presten og bokhandleren har skapt et univers som folk trives med. På folkelig vis tar de opp de vanskeligste temaer og snakker med de aller største forfatterne vi har.

Tidligere i høst var Abid Raja på besøk. Det samme var Levi Henriksen og Tore Rem, han med biografien om kong Olav V.

– Vi ønsker å skape en god sosial kveld med mening og dybde, og det har vi fått bra til. Vi treffer en nerve hos folk, forteller Ruenes.

KJØP BILLETT TIL BØKER, MAT & PRAT 14. DESEMBER KL. 19 PÅ JULEGADA.NO